Főoldal Újdonságok Fórum
GARÁZS - Táborhelyek

Balatonberényi Piarista Ifjúsági Üdülő
Megnyitva: 2989. alkalommal

Ajánld ismerőseidnek is!

Alapinformációk
Melyik egyház gondozásában van? Római Katolikus Egyház
A táborhely címe: 8649 Balatonberény, Petőfi u. 27.
A táborhely elérhetősége postacím: Piarista Tartományfőnökség (Nyitrai Hajnalka) 1052 Budapest, Piarista köz 1. 06-1-486-4493
balatonbereny@piarista.hu
Ügyintéző neve: Nyitrai Hajnalka
Ügyintéző elérhetősége: 06-1-486-4493
nyitrai.hajnalka@piarista.hu
  
A táborhely felszereltsége
Mikor lehet igénybe venni és hány fővel? egész évben, max. 37 fő
Szállás módja A földszinten 6 szobában 13 fő.
Az emeleten 4 szobában (2 db 2 vagy dupla ágyas, illetve 2 db 10 ágyas – emeletes ágyak is)
Tisztálkodási lehetőségek? A földszinten 2 db (közös) zuhanyzós mosdó, az emeleten 2 -2 db 3 személyes (közös) zuhanyzó

Étkezési lehetőségek? nagyon jól felszerelt konyhával rendelkezünk, illetve a közeli vendéglátó helyeken

  
Programlehetőségek
Helyiségek közösségi programokhoz: földszinten ebédlő, társalgó az emeleten
Sportolási lehetőségek: a nagy kertben röplabda, foci, tollas, ping-pong
Kirándulási lehetőségek: Bokros-hegyi túra – 5-10 km
Azoknak a turistáknak ajánljuk, akik szeretik a kisebb túrákat. Korábban említett Bokros-hegyen megtekinthetőek a védett pincék, amelyek nem csak a településünkön láthatóak, hanem a mellettünk fekvő Balatonberénybe is átnyúlnak. A túraútvonal kitáblázásának köszönhetően, könnyedén bejárható a lenyűgöző kilátással és a múlt emlékeivel övezett kiránduló helyünk.
Mountain bike-kal érdemes nekivágni a terepnek, ha a biciklizés szerelmesei vagyunk. A terület csak egy kis része aszfaltozott, illetve murvás, így kisebb kihívást kínál a bringások számára is.
Megtekinthető nevezetességek: Balatonberényi látnivalók

A gótikus templom, a mellékutcák régi parasztházai, impozáns villái, a közterek szobrai, a Balaton-part és a szőlőhegy természeti különlegességei mind-mind olyan látnivalók, amelyek felett lehet, hogy elsiklana a látogató figyelme. Pedig tartalmas kikapcsolódás egyszer bebarangolni Balatonberényt ezekre az emlékekre, különlegességekre fókuszálva.

Templom

Az Anjou-korban, 1350 körül épült római katolikus templom a magyar gótika kevés fennmaradt épületemlékeinek egyike. A mai templom helyén már a 13. században is állt szentély.

Bár a törökkel vívott harcok során megrongálódott, a Hunyady család újjáépíttette 1733 körül. Az átalakítás során kapta barokk tornyát, de a szentély, a támpillérek, a bejárat és az ablakok látványa, valamint a templomkert csendje hazánk történetének egyik legdicsőbb szakaszába repíti vissza az utazót.

A templomkertben az árnyat adó fák alatt annak a Szent Vendelnek (554? – 617?) az 1793-ban felállított szobrát vehetjük szemügyre, akinek kultuszát valószínűleg a 18. században hazánkba érkező németajkú telepesek hozták magukkal.

Múltház

A régi talpas házban, az ún. Múltházban a település történetébe, hagyományos népművészetébe nyerhet betekintést az utazó.

A kiállításon megtudhatjuk, hogy 1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla is járt a községben. (A nagy magyar zeneszerző balatonberényi gyűjtőútját a főutcán emléktábla is őrzi).

A kiállítás egyik érdekessége a dereskő, melynek látványa megérteti velünk, miért is volt akkora tekintélye szépapáink korában a büntetés-végrehajtásnak…

Egyéb programlehetőségek: Szőlőhegy

“Végül ketten maradnak
Isten és a bor…”
(Hamvas Béla)

A Marcali-hát legészakibb lankáin elterülő balatonberényi szőlőhegyen sok évszázados hagyományokra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borkészítés.

Mesebeli szépségű balatoni panoráma várja a majd kétszáz éves műemlék pincék között az arrajárót. A terület elsősorban vörös fajtáiról híres (Merlot, Pinot Noir), de jó néhány pincében olthatjuk szomjunkat kitűnő fehérborokkal is.

A terület kultúrtörténeti érdekessége a római emlékek mellett az, hogy Hamvas Béla A bor filozófiája c. alkotásában amely borkultúránk legfontosabb spirituális alapműve, a berényi szőlőhegyről is megemlékezik.
  
Egyéb információk
Megközelítési módok, javaslatok: M7-es autópálya segítségével gyorsan és könnyen megközelíthető Budapest és Nagykanizsa felől is.
Egyéb fontos tudnivalók Gondnoknőnk telefonszáma: Szabóné Júlia 06/30-965-5373
  
Képek a táborhelyről


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség