Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Tekintély (Anthony de Mello SJ: A szív ébredése - részlet) (Szilvarérum / Tekintély)
Bekerült: 2003.06.06. 09:39
Megnyitva: 1950. alkalommal

A plébánost születésnapja alkalmából a gyermekek jókívánságokkal és ajándékokkal köszöntötték. A pap átvette a papírcsomagot a kis Marytól, és így szólt: - Aha, egy könyvet hoztál nekem. (Mary papája ugyanis a könyvesbolt vezetője volt.) - Azt. De honnan tetszik tudni? - A plébános atya mindent tud. - És Tommy, te pedig egy pulóvert hoztál nekem - mondta az atya, miközben átvette a csomagot, amit Tommy nyújtott neki. (Tommy papája gyapjúkereskedő volt.) - Úgy van. Honnan tetszett tudni? - A plébános atya mindent tud. Nos, ez így ment tovább, mígnem a plébános a kis Bobby dobozát fel nem emelte, melynek csomagolópapírja nedves volt. (Bobby papája italkereskedő volt.) - Aha, látom már, egy üveg whiskyt hoztál, és egy pici kilöttyent. - Nem - mondta Bobby -, ez nem whisky. - Akkor egy üveg rum? - Nem is rum. Mivel már a plébános ujjai is nedvesek voltak, megnyalta az egyiket, de attól sem lett okosabb. - Talán gin? - Nem - válaszolta Bobby -, egy kölyökkutyát hoztam.

*****

A körülmények összejátszása folytán egy sastojás gurult az istálló egyik sarkába, ahol éppen egy tyúk költögette tojásait. A megfelelő időben a kis sas annak rendje és módja szerint kikelt a csirkékkel együtt. Ahogy telt-múlt az idő, a sasocska, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva, vágyódni kezdett a repülés után. Ezért így szólt anyjához, a tyúkhoz: - Mikor fogok megtanulni repülni? Szegény tyúk teljesen tudatában volt annak, hogy ő nem tud repülni, de arról meg sejtelme sem volt, hogy más madarak hogyan tanítják fiókáikat a repülésre. Mivel szégyellte megvallani az igazat, így szólt: - Még nincs itt az ideje. Majd megtanítalak repülni, ha már elég erős leszel hozzá. Múltak a hónapok, és a kis sas kezdte sejteni, hogy anyja nem tud repülni. De arra sem tudja rászánni magát, hogy önmaga próbálkozzon, mert a repülés utáni vágya összekeveredett az őt kikeltő madár iránt érzett hálával.

******

A doktor úgy döntött, itt az ideje, hogy megmondja az igazságot a betegének. - Úgy érzem, meg kell mondanom neked, hogy nagyon beteg vagy, és valószínűleg már csak két napod van hátra. Gondolom, rendezni szeretnéd a dolgaidat. Akarsz-e valakivel beszélni? - Igen - jött a megtört hangú válasz. - Kivel? - kérdezte a doktor. - Egy másik orvossal.

*****

Mivel a százlábúnak nagyon fájtak a lábai, a bagoly tanácsát kérte. Az ezt mondta neki: - Túl sok lábad van. Ha egér lennél, csak négy lábad lenne, ezért huszonnégyszer kisebb lenne a fájdalmad. - Nagyszerű ötlet - mondta a százlábú. - Csak azt mutasd meg, hogy hogyan váljak egérré! - Ne bosszants engem a gyakorlatba való átültetés kérdéseivel! Én csak az elvek kidolgozásáért vagyok felelős.

*****

A szomszéd azért jött Naszreddínhez, hogy kölcsönkérje a szamarát. - Már kölcsönadtam valakinek - mondta Naszreddín. Ebben a pillanatban a szamár elkezdett ordítani az istállóban. - De hiszen hallom, hogy ordít - mondta a szomszéd. - Na most nekem hiszel, vagy a szamárnak? -

Forrás: Anthony de Mello SJ: A szív ébredése

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_Anthony de Mello.doc (25 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség