Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Láss, ítélj, cselekedj (Segédanyagok / Egyéb)
Bekerült: 2011.09.21. 14:49
Megnyitva: 839. alkalommal

A JOC alapítója, Joseph Cardijn alkotta meg és fejlesztette ki az eredeti módszert, melynek segítségével a mozgalom beteljesíthette hivatását: ily módon a fiatalok átalakíthatják életüket.
Ez a módszer az élet felülvizsgálata (vagy a LÁSS, ÍTÉLJ, CSELEKEDJ módszer).
Azok az igazságok a forrásai, amelyek a JOC alapját képezik:
minden fiatal az Isten képére teremtetett, és értékes Isten szemében,
a fiatalok életében ez nem mindig jelenik meg,
maguk a fiatalok képesek változtatni a helyzetükön.
A módszer az átalakulás módszere.
Ez egy olyan eszköz, melynek segítségével a fiatalok növekedhetnek és fejleszthetik magukat, mellyel befolyásolhatják és megváltoztathatják környezetüket.
Isten országáért tevékenykedő aktivistákat képez, akik személyes példaadásukkal képesek másokat vezetni és bevonni őket akcióikba.
Keresztény módszerként olyan fiatal apostolok képzésének hatékony eszköze, akik képesek érzékelni a Szentlélek működésének jeleit a munka világában, és tanúságot tesznek hitükről barátaik és munkatársaik között a hétköznapokban.
A módszer sokat kíván a fiataloktól. Arra indítja őket, hogy legyenek kevésbé én-központúak, hogy „a mozgalom értem van” állapotából „a mozgalom értem, barátaimért és minden munkástestvéremért van” állapotába fejlődjenek.
Az élet felülvizsgálata hiteles egyházélményt nyújt a fiataloknak. Új utakat kínál a keresztény közösségi léthez, mely viszonyítási pontként szolgál életükben, ugyanakkor jó lehetőség arra is, hogy aktívan bekapcsolódjanak a közösség munkájába.
A módszer alkalmazhatósága az élményeknek és reflexióknak egy kis csoportban való megosztásától a cselekvés ösztönzőjeként a mindennapi életig terjed. Az élethelyzetek világosabb megértéséből és ezeknek a hittel való kapcsolatából tevődik össze. Magában foglalja a helyes döntések végrehajtását és a tett felülvizsgálatát.
A mozgalom tagjai számára ez egy életforma, és nem egyszerűen egy stratégia vagy módszer valamely cél elérése érdekében.
A módszer három egyszerű, ám mélyreható lépésből áll: LÁSS,- ÍTÉlJ,- CSELEKEDJ.

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_lass_itelj_cselekedj_modszertani_fuzet.pdf (140 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség