Főoldal Újdonságok Fórum
Kérdések és válaszok
Kérdezz te is!
Rózsafüzér csoport
Imakérés

tarsalgo[kukac]plebania.net
Levél a moderátoroknak

 
TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
SZENTEK - Egyes szentekről

Szeretnénk érdeklődni,hogy a Virágnak és az Anita névnek kik a védőszentjeik? Válaszukat előre is köszönjük.

Kedves Kérdező!

A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban is megtalálható „Fekete Antal: Keresztneveink, védőszentjeink” könyvben az alábbiakat lehet találni:


VIRÁG* Régi magyar név felújítása. Védőszent: Flora. Lásd a Flóra név rovatában! Ü.: júl. 29., ill. nov. 24.

FLÓRA Latin eredetű név. Flora a virágok és a tavasz istennője, ez pedig a ,,virág'' jelentésű szó származéka. Rokon név: Fiorella. Védőszent: Flora, római vértanú szűz a 4. század derekán. Ü.: júl. 29. Másik: Szent Flora, córdobai (Hispania) vértanú leány; tulajdon bátyja jelentette fel a mohamedán hatóságoknál. Az első kihallgatás után megvesszőzték és börtönbe zárták, de megszökött; utóbb önként visszatért, megvallotta hitét, és életét adta Krisztusért (+851 v. 854). Ü.: nov. 24.

ANITA Az Anna név spanyol becézője. A továbbiakat lásd ott! Védőszent lehet Anna, a regényes (vagy inkább regényesen kiszínezett) életű görög szerzetesnő is (+820 k.). Ü.: okt. 29.

ANNA Ószövetségi név. Jelentése: (Isten) kegyelme, kellem, báj. Rokon nevek: Ajna, Anda, Anett, Anetta, Aniella, Anikó, Anilla, Anina, Anita, Hanna, Kisanna, Nanetta, Netta, Nina, Ninetta, Ninon, Panna. Védőszent: Anna, a Boldogságos Szűz édesanyja; személyéről nem a Szentírás, hanem egy 2. századi irat, az ún. Jakab-féle ősevangélium értesít; tisztelete azonban az Egyházban nagyon elterjedt, és máig eleven; a keresztény édesanya példaképe. Ü.: júl. 26.

Szeretettel: István atya (Csiga)


Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Hozzászólás:


Aláírás (név, becenév):

Ellenőrzésként az aktuális év:

A mi Szentek élete c. könyvünkben szent Florencia Szent Leander és szent Izidor leánytestvéreként van említve...aki pap fivéreit "szolgálta" egész életében....bár sztem ez Izidor egyik irodalmi munkájából adódik, ahol egy írását Florentina nővérnek címzett......

Bukfenc [#1] 2015-08-24 14:43

Két Szent Flóra volt, egyik a 4. században, /római/névnapja: júl. 29., másik a 9.században, /cordobai/ névnapja nov. 24. Kereszteléskor a dátumok függvényében választható védőszentnek egyik, vagy a másik. A 14.szd.-i franciaországi Boldog Flóra nem választható védőszentnek.

T. [#2] 2013-01-06 08:20

Hol találhatok információt szent flórárol? Segítsetek.!!

Dorka [#3] 2013-01-05 20:39

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség