Főoldal Újdonságok Fórum
Kérdések és válaszok
Kérdezz te is!
Rózsafüzér csoport
Imakérés

tarsalgo[kukac]plebania.net
Levél a moderátoroknak

 
TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
TANÍTÁS - A feltámadásról

Kedves Te! :)

Előre bocsánatot kérek, mert a kérdésem nyomokban már fellelhető itt, én mégsem értem még teljesen :(. A halottakért való imádságról van szó. Az nem világos hogyha vki életének utolsó pillanatáig dönthet, akkor mit segít rajta a lenn elhangzó ima? A tisztitótűzben eltöltött idő megrövidítése, még logikus is lenne, de mi van, ha nem ott van?
Én vagyok hülye ehhez? :)

Szeretettel:
Zsóka

Kedves Zsóka!

 

 

Isten, aki mindenttudó, azt is tudja előre, hogy imádkozni fogunk elhunyt szeretteinkért, és az értük mondott imák is valami módon beszámítódnak számukra, a segítségükre lesznek. Mi a tér-idő-anyag fogságában másképpen érzékeljük a jelenlegi állapotunkban fel sem fogható örök dolgokat. Ennek megértését, mely földi életünkben valami módon mégiscsak titok marad számunkra, nem is lehet logikával megközelíteni, csak a hitünkön keresztül közelíthetünk hozzá.

Az örökéletre vonatkozó reményeink a kinyilatkoztatásból, és Jézus Krisztus feltámadásából merítkeznek.

 

Már az Ószövetségben olvashatunk az emberek erre vonatkozó reményéről. A makkabeusok könyve “szép és nemes cselekednek” nevezi a hős Judás tettét, aki az elhunyt katonákért engesztelő áldozat bemutatását kérte, “mivel gondolt a feltámadásra”. “Ha ugyanis nem hitt volna az elesettek föltámadásában, fölösleges és értelmetlen dolog lett volna a halottakért imádkozni. Arról is meg volt győződve, hogy akik jámborságban halnak meg, azokra nagy jutalom vár - ez szent és jámbor gondolat volt. Azért mutatott be engesztelő áldozatot, hogy megszabaduljanak bűneiktől.” /2Makk 12, 43-45/

 

Számunkra maga Jézus adja a vígaszt és a reményt, amikor így beszél apostolainak, s rajtuk keresztül hozzánk:

 

“Ne legyen nyugtalan a szívetek! Higgyetek az Istenben és bennem is higgyetek!
Atyám házában sok hely van, ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Azért megyek el, hogy helyet készítsek nektek.” /Jn 14,2/

 

Szent Pál pedig így tanítja a Tesszaloniki híveket:

 

“Az elhunytak sorsáról nem akarunk tájékozatlanságban hagyni benneteket, testvérek, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincsen reményük.
Ha Jézus, mint ahogy hisszük, meghalt és feltámadt, akkor Isten vele együtt feltámasztja azokat is, akik Jézusban hunytak el.” /
1Tessz 4.13-14/

 

Amikor halottainkért imádkozunk, akkor a feltámadásba vetett hitünket valljuk meg és irgalmasságot gyakorlunk az elhunyttal szemben. Az imáinkkal elért lelki javakat is értük ajánljuk fel. Ez pedig már amiatt is szükséges, mert soha nem tudhatjuk, hogy haláluk után szeretteink milyen állapotban vannak. Tehát az értük mondott ima személyes felelősségünk is.

 

JMSZ


Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Hozzászólás:


Aláírás (név, becenév):

Ellenőrzésként az aktuális év:

A halottakért való ima a tisztítótűzben eltöltött időt rövidíti meg.

gyu [#1] 2015-09-29 21:45

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség