Főoldal Újdonságok Fórum
Kérdések és válaszok
Kérdezz te is!
Rózsafüzér csoport
Imakérés

tarsalgo[kukac]plebania.net
Levél a moderátoroknak

 
TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
Információ

Kedves Válaszadók!

Kérésüknek megfelelően pontosabban leírom mire is gondolok és miért lenne szükségem az alapszabályra.

A közigazgatásban dolgozom és több plébániát szeretnénk támogatni. A jogászaink részéről merült fel kérdésként, hogy a plébániák rendelkeznek-e jogi személyiséggel, azaz lehetőség van-e a támogatásukra. A lent idézett törvény szövege szerint a plébánia is lehet jogi személy, ha az alapszabály így rendelkezik. A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény szerint:

"13. § (1) Az egyház a nyilvántartásba vétellel nyeri el jogi személyiségét, és az abból való törléssel szűnik meg jogi személyisége, a határozat meghozatalának napjával.

(2) Az egyház és - ha az alapszabály így rendelkezik - az egyház önálló képviseleti szervvel rendelkező szervezeti egysége (szervezete, intézménye, egyházközsége stb.) jogi személy.

(3) Az egyház vallásos célra létesülő önálló szervezete (szerzetesi szervezet stb.) akkor válik jogi személlyé, ha - képviselőjének bejelentése alapján - a bíróság nyilvántartásba veszi. A bejelentésben közölni kell a szervezet székhelyét, ügyintéző és képviseleti szervét. A bejelentéshez csatolni kell az illetékes egyházi szerv nyilatkozatát arról, hogy a szervezet az egyház szabályai szerint megalakult, és az egyház keretében működik. A nyilvántartásba vételre egyebekben a 12. § (1)-(2) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell."

Az alapszabály igazolná, hogy a plébániák, egyházközségek jogi személyek, és ezzel elgördülne a jogi akadály a támogatásuk elől. Kérem, ha tudnak segítsenek.

Köszönettel: Wendl Árpád

Kedves Árpád!

A plébániák - ha jól tudom a fogalmat - származtatott jogi személyek. Vagyis az egyházmegy a jogi személy, de minden plébánia is az, de a plébániák nincsenek külön bejegyezve a bíróságon.
Az egyházmegye ad ki a plébániának igazolást a jogi személy voltáról, amelyben benne van a képviselő igazolása is.

Ugyanakkor a támogatásoknál nem kell külön igazolni a jogi személy voltot, a törvények szerint jelenleg a plébánia adhat ki közhasznúági igazolást, amely alapján a támogatási összeg elszámolható, és levonható.

Szeretettel:

Fülöp Ákos


Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Hozzászólás:


Aláírás (név, becenév):

Ellenőrzésként az aktuális év:

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség