Főoldal Újdonságok Fórum
Kérdések és válaszok
Kérdezz te is!
Rózsafüzér csoport
Imakérés

tarsalgo[kukac]plebania.net
Levél a moderátoroknak

 
TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
TANÍTÁS - A tízparancsolatról III.

Tisztelt Válaszadók!

Két egymásnak ellentmondó választ találtam itt, a kérdések és válaszok között.

1. kérdés: Eleget teszünk-e vasárnapi szentmisehallgatási kötelezettségünknek, ha szombat este veszünk részt a szentmisén?

Válasz:

...formálódott az utóbbi időben a liturgikus rend, figyelve az ebmer munkából adódó elfoglaltságára.
Ebből fakadt az 50-es években, hogy lehetővé vált az esti időpontban is a Szentmise.
A szombat esti Szentmise abból fakad, hogy nagy ünnepeinknek van vigiliája, vagyis az előző este kezdődik az ünneplése. ...
Ugyanakkor az is fontos, hogy a vasárnapi Szentmise szombat esti "teljesítése" csak indokolt esetben egyezik egyházunk liturgikus szándékával. Az meg nem elegendő indok, hogy vasárnap reggel szeretne valaki tovább aludni.
A szombati esti Szentmise vasárnapra való érvényességének feltétel, hogy a Szentmise szövegei a vasárnapról szóljanak. Időpontja pedig a vesperás időpontja tájéka...

2. kérdés: A liturgia szerint a szombat este már félig-meddig vasárnap, hiszen első esti dicséretet mondunk, és az esti mise már vasárnapra számít. Ha a szombat esti misén áldoztam, aztán a vasárnap reggelire is elmegyek, de elkések (vagyis nem veszek részt a teljes szertartáson, hanem mondjuk az evangélium közepére érek oda), áldozhatok-e? Vagy ennyire azért nem vasárnap a szombat este?

Válasz:

A szombat előesti (vigilia) szentmise már vasárnapi, szerte az egész világon, a katolikus egyházban. Ha tehát egy szombat esti szentmisén teljesen részt veszel, akkor már megszentelted az Úr napját. ...

Az első válasz Fülöp Ákostól származik, a második Béla atyától.

Az én kérdéseim pedig, hogy akkor tehát

1. melyiküknek van igaza? Bármikor szabadon választható a szombat esti mise vasárnapi gyanánt, (mint ahogyan teljesen mindegy, hogy vasárnap hány órakor megyek misére) vagy a szombat esti csak indokolt esetben jöhet szóba?

2. Ha igaz az, hogy csak akkor érvényes a szombat esti mise vasárnapra, ha a szövegei a vasárnapról szólnak, akkor csak utólag fogom megtudni, hogy vasárnapra érvényes misén vettem-e részt? Vagy még mise előtt utána kellene néznem, hogy mik lesznek a mise szövegei?

3. Ha a szombat esti mise vasárnapinak számít, akkor a vasárnap esti már tulajdonképpen hétfőinek? Ha nem, miért nem? Szerintem így lenne logikus.

Válaszukat előre is köszönöm.

P.

Kedves P.!

Igyekszem konkrét és "dokumentált" válaszokat adni.

1) "1. §. A szentmisén való részvétel kötelezettségének eleget tesz, aki bárhol, katolikus rítus szerint végzett misén jelen van, akár magán az ünnep napján, akár az előző nap estéjén." (Egyházi Törvénykönyv 1248. kán. 1. §)

2) Valóban, a szombat esti mise csak akkor érvényes, ha vasárnapról vannak a liturgikus szövegek. Mikor nincsenek szombaton este a vasárnapról a liturgikus szövegek?

- ha a mise szombati délutáni / esti nászmise

- ha szombaton ünnep vagy főünnep van, mert az akkor az adott napi (szombati ünnepi) liturgikus szövegek a liturgikus hierarchiában a vasárnap fölött állnak.

Ha tehát e két eset forog fenn, a szombati miselátogatásommal nem teszek eleget a kötelezettségemnek (hiszen a vasárnap nem napszakként értendő, hanem a liturgikus ünneplés ősformájaként /ld. CIC 1246. kán. 1. §/, a maga rögzített szövegeivel - pl. a kivételes esetek fennforgásakor nincs feltétlenül Hiszekegy, mások a szentírási szakaszok stb.).

3) Jelen esetben nem logikáról van szó, hanem egy ősi hagyományról. A bibliai (zsidó) időszámítás naplementétől naplementéig számítja a napot, így tartották ezt az első keresztény közösségek is (szombat esti összejövetel - hisz az már vasárnap). Azonban kulturális folyamatok során áttértünk az éjféltől éjfélig tartó nap-számításra (a vasárnap a vasárnap). Azonban legnagyobb ünnepeink (főünnepek + vasárnapok) esetében megőriztük a biblikus hagyományt (előesti mise), ugyanakkor továbbra is a közhasználatú kalendáriumot alkalmazzuk (ejféltől éjfélig). Így alakult ki, hogy a főünnepek és a vasárnapok "másfél" naposak.

Üdv!

Csaba a.


Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Hozzászólás:


Aláírás (név, becenév):

Ellenőrzésként az aktuális év:

Az esti szentmisét az 1950-es években engedélyezte XII. Piusz pápa. Előtte délnél később nem kezdődött szentmise.

satya [#1] 2020-06-16 17:02

Szeretném megtudni, mióta létezik vasárnap esti szentmise? A választ előre is köszönöm!

Pilatus [#2] 2017-01-16 17:15

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség