Főoldal Újdonságok Fórum
Kérdések és válaszok
Kérdezz te is!
Rózsafüzér csoport
Imakérés

tarsalgo[kukac]plebania.net
Levél a moderátoroknak

 
TÁRSALGÓ - Kérdések és válaszok
Információ

Lehet-e egyházi temetése egy öngyilkosnak? Amennyire én tudom az Egyház mindig is megtagadta az egyházi szertartást az öngyilkosoktól. Viszont a mai pszichiátriai álláspont szerint az öngyilkos tettének elkövetése pillanatában nem beszámítható, mert beszűkült tudatállapotban követi el tettét, és ezért nem felelős azért. Példaként említem meg (Habsburg) Rudolf trónörököst (bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg%E2%80%93Lotaringiai_Rudolf_koronaherceg) akinek esetében külön hivatalos boncolási jelentés készült, amely szerint pillanatnyi elmezavarában követte el tettét, azért hogy egyházi szertartással temethessék el.

Kedves Kérdező!

Valóban, sokáig az öngyilkost az Egyház nem temette el, illetve nagyon csökkentett szertartást végzett, és a "temető árkába" temették. Ennek egyrészt volt egy visszatartó hatása is, másrészt kifejezte azu öngyilkosság súlyos bűn voltát, amely ráadásul, mivel a tettes önmaga ellen fordult, a bűnbánat meglétét is erősen megkérdőjelezte.
Ma már sokkal többet tudunk eégszségügyi dolgokban. Jobban látjuk, hogy milyen körülmények vezetnek el az öngyilkossághoz, miylen betegségek vezethetnek el eddig.
Azt is látjuk már, hogy az utolsó pillanatokban nem tudjuk, mi zajlik az emberben, így lehetséges, hogy az utolsó pillanatokban meg van a bűnbánat. Ráadásul az egyházi temetés elmaradása ma már nem visszatartó erő.

Ugyanakkor fontos, hogy a temetés egyrészt imádság az elhunytért - erre az öngyilkos erőteljesen rászorul - másrélszt viszont a rokonokért való ima, számukra a vigasztalás, a feltámadás hitének vigasztaló erejének hirdetése. Éppen ezért ma már nem zárkózik el az Egyház az öngyilkosok temetésétől. 

Szeretettel:

satya


Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Hozzászólás:


Aláírás (név, becenév):

Ellenőrzésként az aktuális év:

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség