Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Árpád-házi Szent Margit Templom (Bp. Lehel tér)
Bekerült: 2005.10.25.
Megnyitva 9753. alkalommal

Kategória: Templomok
Egyházmegye: Esztergom-Budapest
Település: Budapest XIII.

Weboldal: http://www.margitos.hu/
(Innen látogatták: 3756 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Plébániák
Angyalföldi Árpád-házi Szent Margit plébánia
Templomok
Árpádházi Szent Margit Templom
Lelkipásztorok, szerzetesek
Udvardy Tamás
Egyéni bemutatkozások
Esztergom-Budapesti érsekség

Bemutatkozás:
A mai Lehel téren álló templom építész tervezője azt a feladatot kapta az egyházközségtől, hogy Szent Margit korát idézze fel. A feltételnek kiválóan megfelelt a zsámbéki premontrei templomrom, melyet a XIII. században építettek, és amelynek helyreállítása során szerzett tapasztalataiból merített ihletet Möller István a tervek elkészítéséhez.

Az épület vasbeton szerkezetű, falai téglából épültek, kívülről zsámbéki mészkővel burkolták. A XX. század harmadán felépült neoromán stílusú homlokzat, a latin kereszt alaprajz és a félkörívesen lezárt apszis valóban a középkor áldozatos szentjére, és korára emlékeztet.

A bélletes kapu mögött induló főhajó mellett jobb és baloldalt, a két torony vonalában két oldalhajót találunk. A nagy rózsaablak mögött a kóruson zeng szentmiséink és a hangversenyek idején a különleges sípkészlettel megépített, egyedi hangszíneket is megszólaltatni képes orgona.

A főoltár megépítéséhez siklósi márványt használtak. A közepén álló keresztet Krausz Lajos faragta, alatta kétoldalt a 3-3 boltíves fülkékben Mária, József, és a négy evangélista szobrai láthatók. A szentély két oldalfalán nagyméretű freskókon Szent Margit életéből festett meg egy-egy jelenetet Heintz Henrik. A szentély alsó részén körben a 12 apostol és két angyal képe látható a falfestményeken. Az oltár feletti festett üvegablakok Árpád-házi szenteket, és Szent Margit életének egy-egy eseményét ábrázolják.

Az oldalhajókban fölül a kápolna oldalán egyházatyák, rendalapító és szerzetes szentek, a sekrestye oldalán ószövetségi alakok, pátriárkák, királyok, próféták néznek le ránk festett képeikről. Alattuk Urunk szenvedésének nagyméretű képeken megelevenített stációi előtt imádkozhatunk különösen a nagyböjti péntekeken.

Húsvét előtt a Szent Margit oltárnál díszítjük fel a Szent Sírt. E hely jelképezi a barlangot, ahová Jézus testét halála után elhelyezték. Nagyszombaton egész nap csendesen imádkoznak templomunk hívei a köztünk ekkor is az Oltáriszentségben jelen levő Megváltó kegyelmi ajándékaiért. A Margit oltárról és a Szent Sírról ebben az évben készült képeket a képre, vagy a kiemelt szavakra kattintva letölthetők.


Szentmisék időpontja templomunkbanA hétköznapi szentmiséket a szentmiseszándék felajánlójának kérése szerint csendes- vagy énekes mise formájában végezzük.

Vasárnapokon, és a „parancsolt” ünnepeken, valamint egyes „tanácsolt” ünnepnapokon (a heti hirdetések szerint, amikor ünnepi miserendet tartunk) minden szentmisét énekes szertartással végzünk.

Évente legalább 5 alkalommal az ünnepi nagymisén templomunk „Gaudete!” énekkara és meghívott szólisták valamint zenekar közreműködésével klasszikus zeneszerzők művei hangzanak fel a szertartások során.

Miserend:
miserend.hu

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség