Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Pesthidegkút Ófalu Plébánia
Bekerült: 2005.11.07.
Megnyitva 4351. alkalommal

Kategória: Plébániák
Egyházmegye: Esztergom-Budapest
Település: Budapest II.

Weboldal: http://pesthidegkut.communio.hu/
(Innen látogatták: 1429 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Lelkipásztorok, szerzetesek
Gyetván Gábor
Egyéni bemutatkozások
Esztergom-Budapesti érsekség

Bemutatkozás:
1029 Budapest, Templom köz 1.
Telefon: 06 - 1 - 275 76 23

Az ófalusi plébániatemplom a legöregebb és a leggazdagabb múltú műemléke Hidegkútnak. Sokáig úgy tudtuk, hogy a templom 1736-ban épült. Az 1970-es években a Budapesti Történeti Múzeum régésze, Altmann Julianna kormeghatározó ásatásokat végzett. Megállapította, hogy a templom alapzata középkori. Ezt igazolják a Hans Kröninger Pesthidegkuter Geschichte c. könyvében leírtak is. Egyes leletek arra utalnak, hogy ezen a helyen a római korban is volt élet.
A fent említettek szerint a templom falai a középkortól kezdve tanúi voltak a magyar történelemnek, a török pusztításnak, az ország újjáépítésének. A török megszállás alatt a templom tönkrement. A rommá lett építmény köveit új házak építéséhez használták fel.
Az 1700-as években érkező telepesek - minden valószínűség szerint a földesúr segítségével - hozzákezdtek a templom felépítéséhez is. A templom a régi alapokon épülve 1736-ban elkészült. Ebben az esztendőben az eddig Solymárhoz tartozó plébánia önálló lett. Pichler József lett az első hidegkúti lelkész. Ettől kezdve vezetik hidegkúti bejegyzéssel az anyakönyveket.
A hidegkúti egyházi élethez hozzátartozott az évenként megismételt mariazelli zarándoklat. Az első utak egyik emléke az 1749-ben felállított, most a templom előtt látható kegyoszlop.
Az 1900-as évektől a község gyors fejlődésnek indult. A falu lélekszámával a hívek száma is megnőtt. A gyermekek és a felnőttek lelki gondozását a plébános egyedül elvégezni nem tudta. Megérkezett segítségül az első hitoktató. Több kisebb egyházközség is alakult. A máriaremetei kegytemplom látogatottsága is megnőtt. A hidegkúti plébános kénytelen volt ófalusi tevékenységét a remetei zarándoktemplomot látogató híveknek alárendelni. Ez a helyzet 1944-ig tartott. Ebben az időben vált el a remetei templom a hidegkúti egyháztól.
A templom - külső felépítésében román, belső jellege barokk - egyhajós épület. A főoltárt és a szószéket 1760-ban állították fel. Az oltárkép a Mária látogatása Erzsébetnél című bibliai jelenetet ábrázolja. A képet C. Wolff festette.
Külön említést érdemel a hajó déli oldalán a diadalív mellett látható megkorbácsolt Krisztus ülő alakja. A kiemelkedően szép munka alkotójának a neve nem ismert. Feltehető, hogy a szobor egykor a gercsei templomot díszítette. A karzat korlátjának külső oldalán egy Szent Flóriánt ábrázoló festményt láthatunk. 1840-ben a faluban hatalmas tűzvész pusztított. A fél falu és a templom leégett. A tűztől megmenekült lakosok adományozták a képet a templomnak.
A menyezet festménye Mária mennybemenetelét ábrázolja, Talós Móric festőművész alkotása. A templom mellékoltára a Jézus Szíve oltár. A hajó falát díszítő képek bibliai történeteket ábrázolnak. Neves olasz festők munkáinak sikerült másolatai. A főbejárattól jobbra a lourdes-i Mária szobrát állították fel.
A Mária-szoborral szembeni öreg lépcsőn jutunk fel a kórusra. Az ott álló orgona 1991-ben készült. Teljesen mechanikus rendszerű. Az orgona és a templom jó akusztikája miatt a templom sok hangversenynek adott otthont.

Hivatalos órák:
Hétfőn 16:00 - 17:00
Kedden 16:00 - 17:00

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség