Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Cecília Alapítvány
Bekerült: 2006.01.05.
Megnyitva 2366. alkalommal

Kategória: Alapítványok
Egyházmegye: Szeged-Csanád
Település: Makó

Kapcsolódó vendégek
Jelenleg nincs.

Bemutatkozás:
A Návay Szabadidős Kastélypark Gencsháton

A Cecília Alapítvány – 6900 Makó, Szent István tér 22.
– 1992. október 26-án jött létre, pártoktól független, mindenki számára
nyitott szervezetként. 2001-2004 között az alapítvány alig-alig tevékenykedett.
Az új kuratórium Ruszkai Béla elnök vezetésével 2004. április 22-én jött létre,
elkészítette a „Gencsháti rekreációs kastélypark” programját. Az elnök tragikus
halála után nehéz örökséget vettünk át, de -ha lehetőség adódik- a szép terveket
igyekszünk megvalósítani.

Célja: ifjúsági központ kialakítása, táborozás, sportolás, továbbképzés,
lelkigyakorlat céljára.
Nyitott a nevelés-oktatás, ismeretterjesztés, környezet és természetvédelem, sport, kulturális tevékenységek felé. Alapítványunk közhasznú, bízunk abban, hogy sok támogatónk lesz.

A terület helytörténete, kulturális értéke:

A török kiűzése után a terület Navay János (Návay) tulajdona lett. A Návay család 1729-től Földeák, így Gencshát-területének birtokosa. A Gencs nevet a gém vízimadárral hozzák kapcsolatba, a hát kiemelkedő ármentes terület. Gencs + hát = Gencshát.
Návay Géza volt az utolsó földbirtokos, gyermeke nem volt. 20-25 fő szolgálta ki őket. A háború után volt itt rizstelep, vegyesbolt, ivolda, iskola két tanítóval. Az épületegyüttes gyönyörű – jelenleg elhanyagolt parkerdő közepén áll.
A gencsháti kastélypark Makótól 12 km-re, Szegedtől, Hódmezővásárhelytől 20 km-re van. Előnye, hogy lakott területtől távol van és bekerített.
• A Gorzsai Állami Gazdaságtól 1993. január 22-én vásárolta meg az Alapítvány a 3 hektáros területet, melyet bekerített. A parkban 150-200 éves tölgyfák mellett sok-sok értékes fa van. Nagyon gazdag a madárvilága (pl. kék- és széncinege, feketerigó, rozsdafarkú, ölyv, meggyvágó, fakopáncs, barázdabillegető, nagyőrgébics mellett megtalálható a fokozottan védett kuvik, gyöngybagoly, füleskuvik is. Erdő, tanyasi házak, és egy szarvasmarhatelep szomszédságában helyezkedik el.
• A környék természeti, történeti, kulturális értékei felkeresésének ideális kiindulópontja kerékpártúrákkal. A makói Szent István Gimnázium Kerékpáros Baráti Köre tagja a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségének, így sokat tud segíteni az ideérkezőknek.
• A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szegedi, maroslelei, mártélyi csoportja ismeri a területet, tábort szervez, előadást tart, a területet értékesnek, védendőnek tartja.

A területén három épület van:
• A volt Návay Géza-féle kastély, mely romos, balesetveszélyes. A görög oszlopos timpanonos homlokzatú, mely tizenkét szobát, illetve helységet foglalt magába. Gazdagság, pompa, fényűzés jellemezte.
• A nagy kastély északi részénél található a parádés istálló, mely kívülről is megkapó látványt nyújt. Tökéletes szimmetria, ablakok, ajtók arányos képet mutatnak. Későbbi fejlesztési terv: kápolna, tanyasi múzeum, lovas sport, szövőház, korongozó műhely, cserépégető kemence, fafaragó ház.
• A 3 hektáros park területén a Honfoglalás ezredik évfordulójára két 7 fából álló facsoportot ültettek. A parkban a sátorozás szinte korlátlan létszámban lehetséges. Célunk: A parkjelleg visszaállítása: tanösvény, erdei iskola, pihenőhelyek, madármegfigyelő torony, focipálya, játszótér, szabadtéri színpad kialakításával.
• A volt gazdatiszti lakást 1996-ban újíttatta fel az Alapítvány. Öt szobájában 25-30 fő nyári elhelyezésére már most is lehetőség van szerény körülmények között. Megoldott a víz, villany ellátás, van gáz. Szükséges a vizesblokkok fejlesztése. A „kis kastély” keleti oldalán a sűrű bokros-fás területen egy kápolna (kripta) található kifosztva, romosan.

A múlt tapasztalatai, a jövő lehetőségei a Gencsháton:

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a felsorolt hiányosságok ellenére is érkeztek csoportok, maroslelei iskolások, madarászok, óföldeáki, földeáki óvodások, iskolások, makói kerékpárosok, hittanos-, ill. cserkész csoportok.
Gencshát nagyszerű szerepet tölthet be a környék, megye, tágabb régió, külföldi fiatalok, sőt felnőttek életében is. Rohanó, gépies világunkban felfedeztetjük a fiatalokkal, szülőkkel a természet értékeit, végtelen gazdagságát, csodálatos környezetben biztosítva a feltöltődés, megújulás lehetőségét. A Délvilágban újságcikk jelent meg a Gencsháti elképzelésekről, a Városi Televízió nagy terjedelemben foglalkozott vele. A területet megtekintette a Szeged-Csanádi egyházmegye ifjúsági referense. Kiadványaiban országos szinten hirdeti a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége és a Magyar Természetbarát Egyesület. A területet jól ismeri és támogatásáról biztosított dr. Molnár Gyula, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 15. sz. Csongrád Megyei Csoportjának elnöke.

Szűcs Tamás kuratóriumi elnök
6900 Makó, Szt. István tér 22.
06-20/8233-622

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség