Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Árpádházi Szt Margitról Nevezett Szt Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongr.
Bekerült: 2002.03.22.
Megnyitva 5295. alkalommal

Kategória: Szerzetesrendek, rendházak
Szerzetesrend: Domonkos rend (OP)

Weboldal: http://domonkosnoverek.hu
(Innen látogatták: 2581 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Oktatási intézmények
Szent Gellért Katolikus Szakkollégium Munkács

Bemutatkozás:

Magyarországon 1868-ban P. Anselmi domonkos atya segítségével alapították az első konventet Kőszegen. Szent Ágoston regulája és a rendi szabályok szerint élő nővérek a magyar lányok nevelését tartották fő feladatuknak. Az elemi népiskola, a polgári, az óvónő- és tanítónőképző nagy közmegelégedéssel mûködött. Ezért hívták meg a nővéreket Vasvárra, Hódmezővásárhelyre, Szombathelyre majd Velembe, Szegedre, Szarvaskendre, Budapestre is.  Mindenütt áldásosan mûködtek 1948-ig az államosításig.
 
1950-ben, a szerzetesrendek működésének betiltásakor közel 200 nővér vált hajléktalanná. Mindenkinek magáról kellett gondoskodni. A legkülönbözőbb munkaterületeken biztosították megélhetésüket, de életükkel tanúskodtak dominikánus lelkületükről. 1990-ben kaptuk vissza romos rendházunkat Szombathelyen és megkezdtük a rendi életet 3 örökfogadalmassal és négy fiatallal.
 
Az első nővérek eredeti karizmájának és célkitűzésének megfelelően ma is elsősorban oktatással-neveléssel foglalkozunk, mellyel az evangéliumi igazság mindennapi hirdetését próbáljuk megvalósítani tevékenységünk, a tanítás minden szintjén. Konventjeinkhez és házainkhoz jelenleg 1 általános iskola, 2 óvoda és 2 egyetemi kollégium tartozik. Kongregációnk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola fenntartásában társult tagként együttműködik más szerzetesrendekkel.

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség