Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Szent Ignác Szakkollégium
Bekerült: 2002.11.21.
Megnyitva 1768. alkalommal

Kategória: Oktatási intézmények
Egyházmegye: Esztergom-Budapest
Település: Budapest
Szerzetesrend: Jezsuita rend (SJ)
Iskolatípus: Felsőoktatási intézmények

Weboldal: http://www.szentignac.hu/
(Innen látogatták: 1475 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Szerzetesrendek, rendházak
Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Bemutatkozás:
„Én a kollégiumi évek sikerét azzal mérem, hogy a lakók milyen személlyé válnak az itt töltött évek alatt. A Szent Ignác Szakkollégiumot azért létesítettük, hogy minden kollégista teljes emberré váljon, az értelmi képzés, a szaktudás, a pszichológiai érettség, a morális életvitel, a morális beállítottság és a lelkiség elmélyítése terén. Teljes emberré válni azt jelenti, hogy szolidaritást vállalni a világban szenvedőkkel, nemcsak a gondolatok és elméletek síkján, hanem tapasztalatból fakadó együttérzéssel, felelős cselekvéssel is. Az a kollégista, akinek szívét megérintette az emberek szenvedése, képes lesz komoly tudományos munkára az igazságosság szolgálatában, az Isten Szíve szerinti társadalom építésében.”

Nemes Ödön S.J.

„Mikor a szobrász márványtömböt kap kezei közé, először tanulmányozni fogja, mit is faraghatna ki belőle. Így vagyunk mi is a feladattal: keresztény értelmiségivé válni. - A szobrász céltudatosan fog a műbe, és minden kalapácsütése ezen kitűzött céljának szolgálatában áll. Ha nem így tenne, sohasem lenne a márványból műalkotás.”

Tomka Emil rektor


Intézményünk alapításának tizedik évét ünnepeltük a 2001/2002-es tanévben, ám a kollégium történetének kezdeteihez egészen 1988-ig kell visszamenni. A kollégium épülete még a munkásőrség XIX. kerületi bázisa volt, amikor dr. Forrai Tibor vezetésével létrejött a Szent Márton Alapítvány, mely a rendszerváltást követően a váci egyházmegye támogatásával hozta létre az azóta jelentősen átépített Szent Ignác Szakkollégiumot.
A Szent Ignác Szakkollégium 48 férőhelyes koedukált intézmény. Tagjai Budapest felsőoktatási intézményeinek hallgatói közül kerülnek ki. A kollégium épülete Kispest központjában, jól megközelíthető helyen fekszik. A háromszintes főépületet egy kisebb, földszintes ház egészíti ki. Ebben kapott helyet az iroda, a folyóirat-olvasó, a kápolna, a könyvtár, egy kisebb számítógépterem, valamint egy edzőterem is. A diákok a főépületben 24 kétágyas, fürdőszobával ellátott szobában laknak. A szobák közvetlenül csatlakoznak a szakkollégium informatikai rendszeréhez és ezen keresztül az ingyenes internethez is. A második emeleten találhatóak a közösségi helyiségek, valamint egy önálló számítógép-terem. Ugyancsak itt van a nagyon jól felszerelt konyha, valamint az étkező is. A kollégium nagyterme lehetővé teszi, hogy rendezvényeinken külső résztvevők is rendszeresen jelen legyenek.
A Szent Ignác Szakkollégium diákjainak három szinten is meg kell felelniük a belső követelményrendszernek. Alapvető, hogy saját egyetemén mindenki az átlag felett teljesítsen, mellette tevékenyen vegyen részt a kollégium saját képzési rendszerében, valamint a közösség életében.
A szakkollégiumi tanulmányok négy alapvető eleme az alapképzés, a választott kurzusrendszer, a tutoriális képzés és az egyéb programok.
Az alapképzés négy félévig tart, és minden újonnan felvett kollégista számára kötelező. Az egy félév retorika, esszéírás, teológia és filozófia kurzus elvégzése után vehetők fel a választott kurzusok. Bármilyen kurzus indításának előfeltétele, hogy legalább öt jelentkezővel egy elkötelezett szakmai vezetővel és a tanulmányi vezető által is jóváhagyott kidolgozott kurzustervvel rendelkezzen. Választott kurzusaink közé tartozik a politológia, a környezetvédelem, a művészettörténet a néprajz és a haladó retorika képzés. Szakkollégistáink kötelező nyelvtanulását a kollégium anyagilag támogatja.
A szakkollégium a komoly szakmai munkát végző diákjai számára biztosítja, hogy kutatásaikat a téma neves szakértőinek irányításával végezzék.
Az egyéb képzési programok részét képezik a szimpóziumok, kollégiumi estek, nyári táborok, kollégiumi hétvégék.
A kollégium 1999 őszétől hivatalosan is a Jézus Társasága Alapítványhoz került, miután az alapítók szándéka szerint egyesült a Szent Márton Alapítvánnyal. A jezsuita atyák már a kezdetektől fogva ellátják a kollégium lelkészi teendőit. Félévente egy közös lelkigyakorlatot tartunk, amelyben aktív szervezési feladatok hárulnak a vállalkozó kedvű diákokra is. A tanév folyamán többször van alkalmunk egy-egy rekollekción való részvételre. Ezen kívül szerepet vállalunk a keresztény fiatalokat tömörítő KIFE munkájában is.
A szakkollégium közösségi programjait és mindennapi életét a diákok szervezik, s mindezt a Diákbizottság hangolja össze.
Persze van helye a szórakozásnak is. A komolyabb témák iránt érdeklődők igényeit a filmklub elégíti ki, de az évnyitó bulitól kezdve a közös szilveszterezés lehetőségén és a farsangi bálon keresztül egészen az évzáró kerti partiig számos lehetőség adódik közös kikapcsolódásra. Szakkollégiumunk komoly sporthagyományokkal rendelkezik. A sporttevékenység központja a jól felszerelt konditerem, a fő megmérettetés pedig a hagyományőrző tavaszi sportnap. A közeli lakótelep kosár-, és focipályái szintén nyitva állnak előttünk, de van lehetőség kocogásra is. Évközben a környező hegyekbe kirándulunk, télen sítúrát szervezünk, nyáron csónaktúrára megyünk.
Reméljük, e lehetőségek közül mindenki megtalálja maga számára a leghasznosabbat.

Ha szívesen laknál velünk, akkor arra kérünk, hogy jelentkezz, ha pedig még hezitálsz, akkor bátran keress meg minket, örömmel körbevezetünk a kollégiumban.
(A kollégiumba úgy tudsz legkönnyebben elérni, ha a hármas metróval eljössz a Határ útig, s onnan az 50-es villamossal jössz még három megállót, a Kossuth térig.)

Címünk:

Budapest 1191
Hunyadi utca 2-4.
Telefon:
282-9848 (iroda)
282-9772 (kollégisták)
Fax: 281-0059

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség