Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Szent Imre Templom - Székesfehérvár
Bekerült: 2006.08.31.
Megnyitva 4478. alkalommal

Kategória: Templomok
Egyházmegye: Székesfehérvár
Település: Székesfehérvár
Titulus: Szent Imre

Kapcsolódó vendégek
Templomok
Budai Ciszterci Szent Imre templom
Lelkipásztorok, szerzetesek
Nobilis Márió
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Madzag

Bemutatkozás:
Szent István király egykori fehérvári palotája - ahol minden bizonnyal Szent Imre herceg született - a török uralom alatt pusztult el. A város visszafoglalása után a megtelepedő ferences barátok a palota helyén építették fel rendházukat és templomukat, mely erre a hagyományra utalva nyerte a Szent Imre titulust. A templom soha nem volt plébánia, de templomigazgatóságként önállóan működik. Az itt élő ferences közösség a mariánus (dunántúli) rendtartományhoz tartozott.
A szerzetesek szétszóratása után a lelkipásztori feladatok ellátását az egyházmegye vette át. A rendszerváltást követően a Mariánus Rendtartomány és a Székesfehérvári Egyházmegye megállapodást kötött arról, hogy a templomot továbbra is az egyházmegye tartja fenn. A rendházban jelenleg sok egyéb intézmény mellett az Egyházmegyei Múzeum működik.
Templomunk legfőbb értéke maga a Szent Imre herceghez kötődő hagyomány. Profilja nem plébánia-jellegű, hanem egyrészt a ferences lelkület továbbhagyományozása a városban, másrészt - nagyon kedvező, főtéri fekvésének köszönhetően - az egyház iránt érdeklődőkkel való kapcsolattartás, párbeszéd, az evangelizáció, a gyakorló katolikusok számára pedig a városi szintű közösségi lehetőségek (városi ifjúsági, lelkiségi misék, szentségimádási lehetőség stb.) biztosítása. Rendszeresen tartunk hangversenyeket is templomunkban, melyet nemrég felújított orgonája kifejezetten alkalmassá tesz erre.

Miserend:
miserend.hu

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség