Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Kolping Szakképzõ Iskola - SZEKSZÁRD
Bekerült: 2004.10.20.
Megnyitva 3468. alkalommal

Kategória: Oktatási intézmények
Egyházmegye: Pécs
Település: Szekszárd
Lelkiség: Kolping
Iskolatípus: Középiskolák és gimnáziumok

Weboldal: http://kolping.hu
(Innen látogatták: 1231 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Plébániák
Mecseknádasdi Szent György Plébánia
Lelkipásztorok, szerzetesek
Kövesi Ferenc

Bemutatkozás:
Kolping Szakképzõ Iskola -SZEKSZÁRD

Cím: 7100 Szekszárd, Pázmány tér 4..
Tel.: 74/316-670
E-mail: kolping_sz@freemail.hu
Igazgató: Köntösné Rajnai AnnamáriaA Kolping Katolikus Szakképző Iskolát a szekszárdi Kolping Családi Egyesület alapította 1991-ben. Az állami feladatokat ellátó, keresztény szellemű intézményünk működését a Magyar Kolping Szövetség, az Oktatási Minisztérium, illetve Szekszárd Megye Jogú Város Önkormányzata biztosítja.

Célunkat - a hátrányos helyzetű tanulók képzését, nevelését - a németországi Kolping iskolák oktatási, nevelési elveinek hazai és helyi viszonyokra való alkalmazásával kívánjuk elérni. Ebben alapításunk óta erkölcsi és anyagi segítséget kapunk az augsburgi Kolping Szövetségtől.

1991-ben 43 tanulóval indult el a képzés, 2002-ben 630 fő az iskola létszáma. A jelentkezések nagyarányú növekedése is mutatja a társadalom igényét az intézményben folyó képzés iránt.

Az iskolában folyó képzésekre a folyamatos minőségi és mennyiségi fejlődés jellemző, hiszen az intézményünket szakiskolából mára szakképző iskolává minősítették. 1996-ban - az országban az elsők közt - kaptuk meg az európai minőségbiztosítási program önértékelési rendszerét alkalmazó szakképző intézmény tanúsítványt (EFQM), melyet évenként felülvizsgálnak.

Iskolánkban folyó képzési formák:

A 9 - 10. osztály szakközép iskolai rendszerben történik.

• Szakképzés (OKJszerint):

10. osztály elvégzése után a tanulók a következő szakmákra jelentkezhetnek: asztalos, kertész, parkgondozó, nőiruha-készítő, szakács, szociális gondozó, -és ápoló, virágkötő, üvegező - és képkeretező

• Szakközépiskolai érettségi képzés:

10. osztály sikeres elvégzése után a tanulók két éves érettségire felkészítő képzésben vehetnek részt.

• Érettségi utáni szakképzés: európai üzleti asszisztens

A sikeres érettségi bizonyítvány megszerzése után tanulóink újabb szakmát tanulhatnak. Az európai üzleti asszisztens képzés keretében alapfokú számítógépkezelői bizonyítványt kapnak, idegen nyelvet, könyvelést és titkári ismereteket sajátíthatnak el.


Szociális munka és gyermekvédelmi beszámoló:

Az iskolában a szociális munka és gyermekvédelmi feladatokat 2 fő látja el. Mindketten végzettségüket tekintve szociális munkások. Komoly gondot okoz nálunk is, mint minden iskolában, ahol hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, a magas hiányzási arány. Ez főként a 9. és a 10. évfolyamon magas. Sok olyan diákunk van, aki még tanköteles, és nem jár iskolába, így a helyileg illetékes családsegítő központokkal igen szoros az együttműködésünk, és sajnos több esetben kénytelenek vagyunk a jegyzőkhöz fordulni az iskolai mulasztások miatt.

A másik komoly gondot a 11. és 12. osztályosok körében az jelenti, hogy igen magas azon tanulók száma, akik tanulmányaikat csak munkavégzés mellett tudják folytatni. Ebből kifolyólag a Meló-diák szervezetekkel tudunk együttműködni, valamint a helyileg illetékes önkormányzatok segítségét tudjuk kérni.

A drogprevencióra is kimagasló hangsúlyt fektetünk. Az iskola tanulói között vannak végzett, oklevéllel is rendelkező kortársoktatók, így őket is be tudjuk vonnia e munkába, valamint a rendőrség és a szekszárdi RÉV szakszolgálat dolgozói is gyakran jönnek kiscsoportos beszélgetésekre. Az idén már megrendezésre került a zsibriki drogelvonó lakóival folytatott beszélgetés is. Ezen felül az iskola tanulói között minden évben kérdőív formájában próbálunk a tanulók családi körülményeire fényt deríteni, valamint a diákok problémáinak megismerését segítik az önismereti órák is, melyek a 9. évfolyamon órarendbe lettek iktatva.

A fogyatékkal élő végzős diákjaink elhelyezkedését, valamint munkához juttatását a szekszárdi KÉK MADÁR alapítvány munkatársai segítségével kívánjuk előmozdítani.

Sajnos az évek során tapasztalatként elmondható, hogy egyre több olyan diákunk van, aki nagyon nehéz körülmények között él. Nem ritka az sem, hogy éheznek, ruhaproblémákkal küszködnek családok. Egyre magasabb a veszélyeztetett tanulók aránya. Ezen problémák megoldására az iskola csak ideiglenes segítséget tud nyújtani. A teljes körű megoldására szélesebb társadalmi összefogásra lenne szükség.
Tanulmányi versenyek:

Minden évben Kolping boldoggá avatásának évfordulóján megrendezi iskolánk a Kolping Iskolák országos tanulmányi versenyét. Ilyenkor az ország minden Kolping Iskolájából (Gyöngyös, Esztergom, Bóly, Pétfürdő, Szekszárd) érkeznek tanulók és nevelők hozzánk azért, hogy összemérjék tudásukat a szakmák és közismereti tantárgyak területén. A sport rendezvényeket a városi Sportcsarnokban bonyolítjuk, amire a város más iskoláiból is érkeznek csapatok. A rendezvényt a hagyományos iskolai bál zárja amin diákjaink színvonalas műsort szolgáltatnak.

Tanórán kívüli foglalkozások:

Mivel iskolánkban számos tanulási nehézségekkel küszködő tanuló jár nagy hangsúlyt kell fektetnünk a felzárkóztatásukra. A kollegák korrepetálásokat, különórákat szerveznek a diákoknak amin egyeseknek kötelező a resztvétel.

Szakkörök is működnek az iskolánkban. Többek közt: énekkar, tánccsoport, színjátszó, képzőművész. A sportolni vágyók fiú-leány foci, úszás, ping-gong, atlétika közt választhatnak.

Táborozás: Minden évben két táborozást szervezünk tanulóinknak. A sítáborunk mindig februárban zajlik az ausztriai Weissenbachban, a vízitáborunk pedig júniusban FaddDomboriban kerül lebonyolításra. A táborokban a tanulók egy része az éves tanulmányi eredménye alapján térítés mentesen vehet részt, de a többieknek is ingyen biztosítjuk a sportszereket (síléc, bakancs, kajak, sátor).

Az iskola vezetése

Igazgató: Köntösné Rajnai Annamária, igazgatóhelyettesek: Rohn Tiborné és Juhász Szilveszter, gazdasági vezető: Bodzási Andrásné.

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség