Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Gyöngyösi Kolping Szakiskola - GYÖNGYÖS
Bekerült: 2004.10.20.
Megnyitva 2307. alkalommal

Kategória: Oktatási intézmények
Egyházmegye: Eger
Település: Gyöngyös
Lelkiség: Kolping
Iskolatípus: Középiskolák és gimnáziumok

Weboldal: http://www.kolping.hu
(Innen látogatták: 2204 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Jelenleg nincs.

Bemutatkozás:
Cím: 3200 Gyöngyös, Török I. u. 1.
Tel./fax: 06-37-300-580
E-mail: gykolping@freemail.hu
Igazgató: Varga Kálmánné


A Kolping Katolikus Szakmunkásképző Intézet speciális feladatot vállalt magára. Gyöngyös Város vonzáskörzetében iskolánk az egyetlen katolikus szakiskola. Ebből adódóan a mi intézményünk az egyetlen, amely a szakmunkásvizsgára készülő fiatalok mellett jóval több emberi értéket, erkölcsi elvet próbál közvetíteni, a gyakorlatban megvalósítani, mint a hagyományos intézmények.

Feladatunk, hogy sikerélményt biztosítsunk tanulóinknak, önbizalmat adjunk nekik. Sokuknak személyes, egyedi segítségre is szükségük van. Iskolánk nem csak a tanulmányi problémákkal törődik. A különböző szociális, segítő intézményekkel való állandó kapcsolatban vagyunk. Lehetőségeinkhez mérten akár a családi problémákban is igyekszünk segíteni.

A Kolping iskolákban jóval nagyobb szerep jut a nevelésnek, mint más középfokú oktatást végző intézményekben.

A Kolping iskolák tantervei arra az alapelvre épülnek, hogy kevesebb ismeretanyagot oktassunk, de azt mélységében jól rögzítsük, hogy a valóban fontos dolgokat ténylegesen elsajátítsák a tanulók.

Az oktatott tananyag ennek megfelelően annak az ismeretanyagnak az elsajátítása, amely mindenki számára alapismeret. Tehát kis lépésekben, sok munkáltatással, sok gyakorlással haladunk, hogy a gyengébb tanulók se maradjanak le.


Oktatott szakmáink

ABC-eladó
Nőiruha-készítő
Számítógép-kezelő (használó)
Házvezetőnő


Az iskolahálózat alapítójának, Adolf Kolpingnak szellemében katolikus szellemiség uralkodik iskolánkban. A lelki gondozás mellett szerepet kap a fizikai munka, a munka megszerettetése. Azok a fiatalok, akik nálunk tanulnak, szakmunkások lesznek. Meg kell tehát ismerniük, szeretniük a munka világát. Ezért van már a kilencedik és tizedik évfolyamon is szakmai orientációs foglalkozás.

A szakmák oktatásához megfelelő eszközrendszerrel rendelkezünk. Tankonyhánk, varrodánk és számítógépes szaktantermünk berendezéséhez sok segítséget kaptunk a Magyar Kolping Szövetségtől.


Testvérkapcsolatok:

Testvérkapcsolatokat ápolunk külföldi intézményekkel: Párizsban a George Brassens Iskolával, mellyel 1995 óta évente csereprogramokban vettek részt diákjaink. Valamint a Comenius program keretében testvérkapcsolatot létesítettünk egy német katolikus szakiskolával Lingenben.


Tanórán kívüli szabadidős tevékenységek:

Fiatal, lelkes tanáraink vezetésével délutánonként színjátszó és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt érdeklődő tanulóink.


A keresztény nevelés:

Órarendünkbe beépítettünk minden osztály számára heti két hittan órát, legalább havi egy alkalommal közös szentmisén vesz részt az iskola minden tanulója.

Pedagógiai munkánkat áthatja a hit és a szeretet. Minden pedagógusunk vallja, hogy a rejtett, mélyebb értékek kibontakoztatására legalkalmasabb a hittel végzett pedagógiai munka.

Útmutatásnak tekintjük Kolping Adolf gondolatát:

"Add, hogy felismerjük korunk problémáit, s hogy tevékenyen részt vegyünk megoldásukban

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség