Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Békásmegyeri Boldog Özséb Plébánia
Bekerült: 2011.04.29.
Megnyitva 5568. alkalommal

Kategória: Templomok
Egyházmegye: Esztergom-Budapest
Település: Budapest III.

Weboldal: http://boldogozseb.hu
(Innen látogatták: 4336 alkalommal)

Kapcsolódó vendégek
Lelkipásztorok, szerzetesek
Kónya Attila

Bemutatkozás:
Templomunk története

Istenben boldogult Dr. Lékai László bíboros érsek urunk akaratából, pappá szentelésének 50. évfordulójára és közelgő 75. születésnapja alkalmából 1984. Október 21-én helyezték el templomunk alapkövét a hívek ezreinek jelenlétében. Egyházunk számára ez igen nagy jelentoségű esemény volt, mert a II. Világháború óta hazánkban jogelőd nélküli templom nem épülhetett.

A templom csillaghegy északkeleti részén fekszik és a békásmegyeri új lakótelep számára épült.A kápolna működése nagyban hozzájárult a hívek összeismerkedéséhez és egybekovácsolódásához. A karácsonyi éjféli misén az emberi szemek ragyogása és a még nedves falak csillogása köszöntötte a gyermek Jézust.
Az új templom kül- és belföldi adakozások eredményeképpen, nagy mennyiségű társadalmi munkával segítve rohamosan épült. Az építkezést az egyházközség kinevezett plébánosa Antal János vezette, a tervező Csaba László, a pénzügyi referens Vajk Gyula prépost, és a gondnok-mindenes Pozsár István segítségére támaszkodva. A hívők és a nem-hívők segítőkészsége, áldozatos munkája az építkezés minden mozzanatában megmutatkozott.

Az új templomot 1987. Szeptember 13-án Paskai László érsek úr áldotta meg, mivel Lékai bíboros úr sajnos nem érhette meg a szívéből sarjadzott templom elkészültét.
A templom-plébánia-közösségi ház épületegyütteséhez tartozó hatalmas fakereszt felállítására több, mint egy évtizedet kellett várniuk a hívoknek. 2002….
A templom négy pontban alátámasztott különleges sátorra emlékeztető faszerkezetbol áll, külso vörösréz borítással. Az oldalsó síkokat üvegfalak határolják. A stilizált román kapubélések, a nehéz rézborítású kapuk azonnal jelzik az épület templomfunkcióját. A belső tér az oltárra koncentrálódik, a mögötte felszökő falak a tekintetet magasba emelik. A külső forma és a belso tér egysége az ókeresztény bazilikák időfölötti egyensúlyát idézi.

A liturgikus tér „bútorait” B. Kopp Judit szobrászmuvész domborművei díszítik. Az egyedülállóan elhelyezett keresztút üvegmozaik képei Pleidell János festőmuvész tervei alapján Mohay Attila iparmuvész műhelyében készültek.
A „Jura” keménymészkő-vörösréz kompozíciójú keresztelokút Csaba Lászlóné tervei alapján Pap Lajos kőfaragó-díszítőszobrászati műhelyében készült. A garamszentbenedeki útkoporsó ihlette a betlehemi istállónak is berendezheto „szentsírt” ugyancsak Csaba Lászlóné tervei alapján Ligeti Ferenc asztalosai készítették. A templomba harmonikusan illeszkedo padok is a fenti vállalkozók műhelyeiben készültek.
Csaba László építészmérnök 1988-ban életmuvéért Ybl-díjat kapott.

Istennek hála, Boldog Özséb oltalma alatt így született nemzeti érték, melynek igazi tartalmát az egyre nagyobb számban összegyűlő hívő közösség adja meg.

Boldog Özséb plébánia elérhetőségei
1039 Budapest, Lékai Bíboros tér 8-10
Tel.: 388-88-68

Szentmise rend
Vasárnap 11, 19 órakor
Hétfő, Szerda, Péntek reggel 7 órakor
Kedd, Csütörtök, Szombat 19 órakor Fogadóórák
Hétfő 17-től 19 óráig
Szerda 9-től 12, 16-tól 19óráig
Csütörtök, Péntek 16-tól 18 óráig

Hittan órák:
Óvodás csoport: Szerda 16:15
1-2 osztályosok: Hétfő 16:15
3-4 osztályosok: Hétfő 17:00
5-6 osztályosok: Szerda 17:00
7-10 osztályosok: Péntek 18:00
Első áldozóknak: Csütörtök 16:30
Ifjúsági korcsoport: Kedd 20:00
Felnőtt hittan: Csütörtök 20:00

Miserend:
miserend.hu

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Jelenleg nincs.


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség