Főoldal Újdonságok Fórum
Liturgikus naptár
Vasárnapi gondolatok
Hétköznapi gondolatok
Szentek ünnepei
Irattár

dolgozoszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
DOLGOZÓSZOBA - Szentek ünnepei

A keresztről nevezett szent Terezia Benedikta szűz, vértanú (Edit Stein) Európa társvédőszentje.
Ünnepe: augusztus 9

A XX. Század kimagasló szentjei közé tartozik Edit Stein. Vértanúsága Isten iránti szeretetről tesz tanúságot. Isten útját járjuk, megtapasztalhatjuk, hogy kiválasztott és vezet minket, és ezért nem veszítjük el bizalmukat.

1891-ben született Breslauban, zsidó szülők tizenegyedik gyermekeként. Nagy érdeklődéssel fordult a filozófia felé, és állandó kapcsolatot tartott fenn korának jeles képviselőivel. (Husserl) Nagy hatással volt rá Avillai szent Teréz önéletrajza, és a kereszténységgel való számos találkozás hatására 1922 január 1-én megkeresztelkedik. Bár ekkor szeretett volna a Kármelbe lépni, de a tanítás és oktatás lett a feladata. Vágya csak 1933-ban teljesült, és Köln városának monostorába lépett be, ahol folyamatosan tette le a fogadalmait, 1938-ban az örök fogadalmat. Tudományos munkát végezhetett, és a lelki élet nagyjainak írásait tanulmányozta. keresztes szent János születésének 400. évfordulójára írt még egy cikket. 1942 augusztus 5-én, több nővérrel együtt a Gestapo elhurcolta és augusztus 9-én az Auschwitz-i haláltáborban fejezte be életét. Boldoggá avatása Kölnben 1987 május 1-én, szentté avatása 1998 október 11-én, Rómában, a szent Péter téren történt. 

Miselap

Kezdőének

Ez az igaz tanú, akinek krisztus nevéért vérét ontották, nem félt a bírák fenyegető szavától, és elnyewrte a mennyei koronát.

Dicsőség

Könyörgés

Istenünk, te a mai napon a keresztről nevezett szent Teréz Benedikta szűz és vértanú évenként visszatérő emlékünneével szerzel örömet nekünk. Add meg kérünk, hogy aki szűzi tisztaságával és a halálnál erősebb szeretetével sugárzó példát hagyott ránk, annak érdemei hozzád közelebb segítgsenek.

Szentlecke: Zsid 10, 32-36

Evangélium: Jn 15, 9-17

Felajánló könyörgés:

Kérünk, Istenünk, hogy áldozati adományainkat, amelyeket a keresztről nevezett szent Teréz Benedikta szűz és vértanú ünnepén felajánlunk neked, fogadd el olyan szívesen, ahogy elfogadtad az ő vértanúságának áldozatát.

Prefáció a vértanúkról

Áldozási ének:

Én vagyok az igaz szőlőtő, ti a szőlővesszők, mondja az Úr; aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz.

Áldozás utáni könyörgés:

Istenünk, te a keresztről nevezett szent Teréz Benedicta szűz és vértanúnak a szüzesség és a vértanúság kettős győzelme után szentjeid között ragyogó koronát nyújtottál. Kérünk, e szent áldozat erejével alakíts minket is, hogy minden rosszon úrrá legyünk, és így kiérdemeljük az örök dicsőség jutalmát.

 

Képek a szentről:

Ajánld ismerősödnek is a szent ünnepét!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség