Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Ég a falu (Szilvarérum / Hit)
Bekerült: 2003.12.02. 15:26
Megnyitva: 1802. alkalommal


Egy francia faluba vándorcirkusz érkezik. Csak egyetlen előadásra telepednek le a falu szélén a komédiások. A nép hírét veszi az eseménynek, mindenki ott akar lenni, látni akarják a szenzációt; a légtornász mutatványát, az oroszlántorokba bújó állatszelidítőt, a szép műlovarnőt, a bohócot. Egyetlen előadás, egyetlen nap vigasság. A faluban csak a kisgyermekek, a betegek és az öregek maradnak, a többiek az előadásra mennek.
Megkezdődik a parádé. Lélegzet visszafojtva figyelik a csodás mutatványokat, s miközben a porondon zajlik az előadás, a falu felől sánta öregember igyekszik a cirkuszi sátor ütött-kopott bejáratához. Arcáról patakzik a veríték, hangja némán ordításba fullad, s az éppen kint álldogáló cirkuszigazgató borzadva hallgatja a hírt.
- Ég a falu! Egy pajta lángra gyulladt, s a tűz terjed tovább. Nincs ember menteni, hiszen minden egészséges ember itt van az előadáson.
Éppen a bohóc jelenete következik. A kulisszák mögött már beöltözve vár: ruhája lötyögő selyemből, arcán rikító festék, orrán krumpli, lábán félméteres cipő. Ha megjelenik a fénycsóva közepén, ugyan ki fogja komolyan venni.
- Kedves közönség, ne kacagjanak, most komolyan beszélek. Mindenki menjen haza, mert ég a falu!
A bohóc, hisz ő következett, nem mondhatott mást. S a falu népe csak nevezetett:
- Nahát még ilyen jó viccet! Hogy ég a falu? Hiszen most jöttünk otthonról, nahát.
A bohóc ordítva megismétli:
- Emberek, ég a falu! Mentsük, amit még menteni lehet, most valóban nem viccelek!
- De a tömeg nem hisz neki, csak nevet tovább. És a fénycsóva közepén a szegény bohóc, akinek most megadatott a legkomolyabb szerep, csak rémülten ordít tovább:
- Emberek, segítsetek!

A falu házai, csűrjei, fakerítései már mind lángban álltak. Iszonyú fényben úszott minden. De az emberek nem akarták meglátni mindezt, csak nevettek harsányan tovább. És a bohóc élete egyetlen komoly produkciójába, ott, a porond közepén belehalt.

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_g a falu.doc (35 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség