Főoldal Újdonságok Fórum
Ünnepi finomságok
Receptek kategória szerint
Fűszerekről bővebben
Konyhai praktikák

konyha[kukac]plebania.net
Levél a főszakácsnak

 
KONYHA
 
Indiáner
(Küldte: xmiklos, 2002. 11. 12. 13:37) -- Ezt a receptet eddig 5040 ember nézte meg.
Nehézségi fok:* * * 
Elkészítési idő:70 perc
Ez az étel desszert. 
Hozzávalók: 
 4 ek porcukor
 5 db tojás
 5 ek liszt
 2 ek kakaó
 2 ek víz
 2 ek cukor
 2 dkg vaj
 1/2 l habtejszín
Elkészítése:
 1834-ben egy Bécsben élő Pálffy Ferdinánd nevű úriember vette bérbe a Theater an der Wient. Ott egy operettben egy indián származású artistát alkalmazott. A darab népszerűsítésére egy jó nevű bécsi cukrásszal készíttetett egy süteményt, amit "Indiáner"-nek neveztek el. Azóta nagyon sokféle indiáner készült világszerte. Találkozhattunk már 25 cm -es süteménnyel is, a legnagyobb azonban 2 m magas volt. Ezt a süteményt 1929. juniusában készítették a Bécsi Cukrászok ünnepi felvonulására. Kétlovas kocsin vitték végig az Osztrák fővároson, természetesen tejszínhabbal töltve.


A porcukrot a tojássárgákkal nagyon habosra keverem. Hozzá vegyítem a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsőrrel ellátott habnyomó zsákból, sütőpapírra 5-6 cm átmérőjű, kör alakú fánk formákat nyomok. Mérsékelt tűznél megsütöm, de a sütő ajtaját kissé nyitva kell tartani, hogy a gőz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyom kihűlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kikaparom.

A máz elkészítése. A kakaót a cukorral és a vízzel nagyon sűrűre főzöm. A tűzről levéve beledobom a vajat és addig keverem, míg felolvad. A fánkokat csokoládé mázba mártom, majd hűvös helyen, (egy rácson) hagyok megszáradni. A tejszínt kemény habbá verem, tálalás előtt megtöltöm a fánkokat és kettőt-kettőt összeragasztva kínálom.
 
Vissza a Konyha kezdőlapjára

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség