Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

DAX
Bekerült: 2002.05.02.
Megnyitva 12214. alkalommal

Kategória: Zenészek, együttesek
Település: Esztergom

Kapcsolódó vendégek
Egyesületek
Monostor Család-egyesület

Bemutatkozás:

Ferenczy Rudolf - alias DAX - hegesztõ szakmunkás, anyja hatéves korától egyedül neveli. Öltönye csak saját keresetébõl lehetett. Anyja sokszor volt kórházban, szó sem lehetett továbbtanulásról. Az osztályból egyedül õ nem tanult tovább gimnáziumban vagy szakközépiskolában. Bár fizikailag gyenge volt, csõszerelõnek tanult.
"Izgága gyerek voltam, benne voltam mindenben. Loptunk, megdobáltunk mindenkit, kiszúrtunk az öregekkel. Anyám az üzemi dalárdában Rákosi-dalokat, a templomikórusban Mária-éneket énekelt. Hittanra is járatott. A kismarosi találkozóra (a nagymarosi elõdje) is eljutottam, de akkor még csak a tömegben hömpölyögtem. Anyám a templomi kórusba is elvitt. Hangom, fülem volt, csak úgy dõlt belém a kotta. Operarészleteket is vissza tudtam énekelni."

1963-ban õ is gitárt vesz. Ösztöndíjából fizeti a részleteket. A gitározás túlságosan is jól ment. A szomszéd nem bírta cérnával, beverte az ablakot. Anyja ekkor elzárta a gitárt. Együttest szervezett. Anyja ekkor egy zsákba varrta be a hangszert. Hamarosan utolérte a zeneiskolában tanulókat. Sokat játszottak, iskolai bulikon, étteremben, megyei fesztiválon. Beatles, Illés számokat játszottak. Doomsday volt a nevük, az övé meg Dax. Akkori önmagát így látja:
"Világnézet nélkül a KISZ-ben csak tag voltam. Ital, nõk és gitár. Az együttesben ritmusgitáros és énekes voltam, de 70-ben kirúgtak, mert erõszakos, kemény és könyörtelen voltam, amikor úgy éreztem, igazam volt. Dolgoztam és komolyan udvaroltam. Eslõ nagy szerelmem idején közel kerültem az öngyilkossághoz. Mindenféle lányismerõsöm akadt, de se barátnõm, se szeretõm. Így vonultam be. Senki sem látogatott meg. Bõgtem miatta. Leszerelés elõtt hazajöttem. A Fürdõszálló elõtt leszólított egy nõ. A Dió bandájába járt. Elhívott oda. DIÓ úgy fogadott, hogy magához ölelt. Azóta nem hiszek a véletlenekben... 'Hogy hívnak?' - kérdezte. Megmondtam. Túl komolynak találta. Aztán ott is Dax lett a nevem. 'Mit tudsz?' - kérdezte. 'Gitározni' - válaszoltam. Megmutatta Jenõ dalait s kérdezte, tudnék-e ilyesmit. Adott szövegeket is, a sajátjait. Ilyeneket, hogy 'Falat kenyér, pohár bor. Egy csepp víz az életed, de mindennél többet ér, ha Jézushoz elviszed', meg ilyeneket, hogy 'Ne féltsd a gyertyát, ha júj a szél. Tudod, hogy számít rád, ki mindig él'. Másnapra megcsináltam. Dõlt belõlem a dal. Csak ezután kérdezte meg:'Tudsz-e keresztet vetni?' Szeretettel fogadott, úsztam a boldogságban. Óvatosan kezdte, csak késõbb gyóntatott meg. Akármeddig hajlandó volt beszélgetni. Piszkosul együtt pendültünk. A kórus dorogi gyerekekbõl állt. Ritmusom keményebb, mint a Jenõé. Próbáltam hagyományos hangszerekben gongolkodni, de nem sikerült, az egy szál gitárba viszont beleadtam mindent. Rengeteg minden lappanghatott bennem, s Dió kihozta ezt belõlem. Borzasztó bolt, mikor elment. Utóda, Blankeinstein Miklós is támogat, de Dió nagyon hiányzott, s a szövegei is nagyon hiányoznak."

Megnõsül, felesége bölcsödében dolgozik, õ a kórházi karbantartók fõnöke. Semmilyük sincs. Albérletbõl albérletbe költöznek, de folyószámlájuk van a könyvesboltban.
"Vége lett a bandának. A szívem vérzett. Éjszakánként nyeltem a könnyeimet. Hokedli volt az asztalunk. Bõgtünk, de kitartottunk. Új együttest szerveztünk. Feleségem kolléganõje énekelgetett, õ hozta a barátnõit. Albérleti szobánkban próbált a 20 fõs banda. Keserves kínok között jutottunk be a köztudatba. 73-ban már énekeltem Kismaroson. Nagymaroson elõször zavart a tömeg. Jenõ mellett mindig szekundáns maradtam, de nem is akartam volna a helyére állni.... Sokszor kellett újra kezdenem, más-más kórussal.... Most Dorogra járok. A hittan elõtt csinálok egy csinn-bummot.... Amit Nagymarosnak köszönhetek, az az éneklehetõ számok. Rozsályi Zoli bácsi csinált nekem zsoltárszövegeket.... Szerény örömöknek is örülök."

Azóta az interjú óta eltelt egypár év. Dax a "fiaival és lányaival" rendszeresen Esztergomban, a Vizivárosban énekel.

(Kamarás: Lelkierõmû Nagymaroson c. könyvébõl)

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Könnyűzene
Utazás a mesetóhoz
Örülj, ha csöpp vagy
Formálj engem szíved szerint
Isten tenyerén
Megváltó született!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség