Főoldal Újdonságok Fórum
Plébániák
Templomok
Szerzetesrendek, rendházak
Lelkipásztorok, szerzetesek
Közösségek, lelkiségi mozgalmak
Egyesületek
Alapítványok
Oktatási intézmények
Könyvesboltok, kiadók
Zenészek, együttesek
Egyéni bemutatkozások

vendegszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
VENDÉGSZOBA

Szilas Imre
Bekerült: 2002.05.02.
Megnyitva 16569. alkalommal

Kategória: Zenészek, együttesek

Kapcsolódó vendégek
Egyéni bemutatkozások
Gyorgyovich Miklós (ifjabb)

Bemutatkozás:

Miért csak az ördögnek legyenek jó dallamai? - kérdezett vissza az öreg néger asszony, akit egykor a gospelek, spirituálék õskorában arról faggattak, hogy hogyan fér össze ez a zene a templomi áhitattal. Ezt vallja Szilas Imre, a több mint 30 évvel ezelõtt bemutatott, ma már ugyancsak legendás beatmise szerzõje. Csak 16 éves volt, amikor megírta a húsvéti miséjét, amelynek néhány dalát - például az Üdvözlégy Máriát, az Ó, Uram irgalmazzt - ma is éneklik.

Akkoriban talán még senki nem sejtette, hogy néhány év múlva valóságos mozgalommá lesz a gitáros Isten-dicséret. De mire az lett, Szilas Imre már nem élt idehaza. 1970-ben egy zenekarral külföldre szerzõdött, ám társai magára hagyták: egy megbeszélt találkozóra nem jöttek el (azóta sem látta õket), elvitték hangszerét és ruháit is. S mivel akkoriban még az volt a szokás Magyarországon, hogy aki hazajött külföldrõl, azt elõvették, ezért Szilas Imre Amerikában telepedett le bátyja és a chicagói magyar katolikus közösség segítségével.

Nem volt könnyû húszévesen egy idegen országban folytatni az életet, de az egyházzenéhez hû maradt: Los Angelesben egyházzenei doktorátust és orgonamûvészi oklevelet szerzett. Ma is kórust vezet: komoly- és könnyûzenét is játszik a templomban, hiszen mindkettõt nagyon szereti - amit nagyon kevesen értenek. De ott, mint mondja, nem csinálnak ebbõl akkora ügyet.

A hatvanas években, persze egészen más volt a helyzet. Teljesen a hatása alatt voltunk ennek az új zenének, ennek az új hangnak - meséli -, és ez engem nem hagyott nyugodni. Elkezdtem a "Szent Vagy Uram" énekeskönyv szövegeire dallamokat írni. A barátaim is nagyon lelkesedtek, különösen Széll Vince, aki szinte naponta érdeklõdött, elkészült-e már a következõ darab.

Miért nem írtál saját szövegeket?
- Nem voltak olyan idõk. Az tûnt a legbiztosabbnak, ha olyan szövegeket használunk, amiket már elfogadtak, amikbe nem lehet belekötni, belemagyarázni. Volt elég baj a zenébõl is. Errõl Tardy László mesélhetne, akit akkoriban neveztek ki a Mátyás-templom karnagyává és nem sokkal ezután belevágott velünk a beatmisébe. Ezzel nemcsak az egyház elöljáróit haragította magára, hanem a politikusokat is, kockára téve a karnagyi beosztását. Mégis vállalta, pedig õ komolyzenész. A másik merész támogatónk az abonyi pap, Zöld László atya volt, akinek a templomában elõször mutattuk be a húsvéti misét.

Hivatalosan ma sem elfogadottabb ez a zene, mint régen, de sokan szeretik, fiatalok is és idõsek is, és ugyancsak sokan mûvelik. Mennyire lesz helye a jövõ egyházzenéjében?
- Van helye. Ami nem azt jelenti, hogy el kéne vetni az ezeréves gregoriánt, de ezzel a zenével ugyanúgy lehet dicsõíteni az Istent. Nem kell agyonfilozofálni: mindenkinek más az ízlése, de ez a zene, különösen a mi nemzedékünknek, a negyvenes években születettek számára nagyon fontos. Szerves része az életünknek, használni akarjuk. Egyébként is, a komolyzene ma zsákutcában van: mit alkottak a zeneszerzõk Bartók óta? Csak útkeresés folyik és az egyházzenében sincs ez másképp. A könnyûzene legalább megpróbált valami újat hozni. Szép dallamokat, amiket jól esik énekelni... És ez fontos! Örülök, hogy ma már többen mûvelik ezt a mûfajt és remélem, az egyháziak hozzáállása is meg fog változni, mert ma még sokan, ha nem is ellenzik, fél vállról veszik.

A Szilas-mise évfordulójára újra összeállt a régi kórus java része és az akkori zenészek is összegyûltek. Velük és sok fiatallal együtt adtátok elõ az ünnepre komponált új misédet, az Abonyi-misét is. De lesz-e tovább?
- Nagyon hálás vagyok ezeknek a régi barátoknak - akik közül sokan azóta sikeres zenészek lettek idehaza -, hogy segítettek az elõadásban. Néhány amerikai barátom is elkísért, akiknek megmutattam odakint az Abonyi-misét, és mindenképpen el akartak jönni az itthoni bemutatóra. Úgy érzem, szükség van ilyen zenére, ezért fogok még írni biztosan.

Mester Zsolt

Kapcsolódó hírek
Jelenleg nincs.
Kapcsolódó zenei albumok, előadások
Könnyűzene
Beatmise
Megváltó született!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség